Arcade stick - uvod

primer1

Već neko vreme sam pisao o tome kako planiram da napravim akradni stik zarad poboljšanja performansi i ugođaja igranja igre Street fighter IV. S obzirom da su mi delovi, koje sam poručio putem Interneta, odavno stigli i da je stick već završen, mislim da ne bi bilo loše da negde javno objavim način na koji sam nabavio delove i sklopio ovo čudo s kojim i dan danas provodim dosta vremena. Pravljenje Arcade sricka nije bog zna koliko komplikovan proces za one koji imaju neko osnovno znanje elektronike. Ja, na primer, imam neko, pa da kažemo, naprednije poznavanje elektronike što je i osnovni razlog zašto sam se upustio u jedan ovakav poduhvat.

Na domaćem tržiištu ne postoji bog zna kakav izbor za kupovinu ovih zgodnih alatki. Domaća firma Compdesk je generalni uvoznik za Madcatz, koji spadaju u red najpoznatijih proizvođača igračke opreme za borilačke igre poput Mortal Kombata i Street Fightera. Osnovno pitanje, koje postavlja većina potencijalnih kupaca i korisnika je: "zašto bih davao pare na nešto kao što je Arcade stick". Reći ću vam iz svog ličnog primera. Specifičan je ugođaj tokom igranja. Mnogo su veće mogućnosti kada se igra preko njega, nego na tastaturi ili džojpedu. Pored svega toga, nekako vraća onaj stari osećaj igranja na automatima. Ne mogu da se ne oduprem činjenici da me vraća u "dečačke" dane kada sam lagao oca da mi trebaju pare za dodatne olovke i gumicu, a sve zbog toga da bi imao para za žeton u fliperani. U to vreme su vladale igre kao što je Street Fighter 2, King of Fighters '94, Mortal Kombat 1, Punisher, Final Fight, Cadillacs Dinosaurs mnoge druge.

primer2


Izrada arkadnog džojstika nije preterano komplikovana, ali nije ni laka. Ne zahteva baš mnogo novca, ali strpljenje je strogo preporučljivo. Nemojte se nadati da će izrada prođi bez problema, jer tako najverovatnije neće biti. Na ovoj stranici možete pronaći slike nekoliko primera firmiranih arkadnih džojstika, a u narednom delu ovog uputstva ću se potruditi da vam pojasnim način na koji možete napraviti sami svoj arkadni džojstick. Jedna jako bitna napomena: na ovom sajtu ne možete naučiti ništa više no na sajtu: www.slagcoin.com. Tamo je sve daleko detaljnije, preciznije i tačnije objašnjeno. Ovde je sve ukratko i malo više prilagođeno našim uslovima. Neke slike sam pozajmio sa tog sajta.

Madcatz Tournament Edition S
Nabavka delova