Nabavka delova


1.1 Džojstik i tasteri

Delovi


Da bismo sklopili stick, neophodno je obezbediti osnovne delove. Nažalost, kod nas se ne mogu kupiti džojstici i tasteri za firmiranih proizvođača kao što je Seimitsu i Sanwa, te sam bio primoran da ih nabavim iz inostranstva. Na Internetu postoje brojni sajtovi koji se bave distribucijom ovih komponenti. Moj odabir je bio www.arcadespareparts.com. Razlog je prost, bili su najjeftiniji i korisnička podrška mi je brzo i precizno odgovarala na svako pitanje. Obećali su da će mi roba stići 10-15 dana, i ona je stigla, verovali ili ne, za 10.
Pored gorepomenutog sajta, postoji još i www.gremlinsolutions.co.uk, ali kao što možete videti, nabavka delova preko ovog sajta je skuplja. Plus, po iskustvu čoveka koji je radio isto što i ja, čeka se daleko više. Kompletnu temu imate ovde: www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=194711

Poručio sam sledeće delove:

2xSanwa Button OBSF-30-Y (Yellow) - slika - info
2xSanwa Button OBSF-30-W (White) - slika - info
6xSanwa Button OBSF-30-G (Green) - slika - info
2xSanwa Button OBSF-30-DB (Dark Blue) - slika - info
2xSanwa Button OBSF-30-R (Red) - slika - info
1x1 Player Arcade Start Button (white) - slika - info
1xSanwa Joystick JLF-TP-8YT-DH (Grey) - slika - info

12 dolara je prevoz (odlučio sam da platim dodatnih 4 dolara, za neko... "dodatno osiguranje"). Fedex isporuka košta oko 70 dolara, a osnovica Airmail isporuke je 8 dolara (sa dodatnih 4 dolara za osiguranje, cena ispadne 12 dolara). Naravno odlučio sam se za Airmail.

Sve ukupno: $61.50 USD, što je u trenutku mog plaćanja bilo 41.4 €

Plaćanje sam izvršio Mastercard karticom.

1.1 Alati za obradu, drvo i pleksiglas

Delovi


Kada je nabavka tastera završena, ostaje nam lakši deo posla, a to je nabavka drveta. Ja sam se odlučio za Medijapan iz razloga što je lak za obradu, a uz sve to čvrst i izdržljiv za sve što je potrebno pri pravljenju sticka.
Meni je drvo obezbedio kum, a vi se možete obratiti Eurohrastu: 011/2-331-463 i 2-321-835
Drvo ne bi trebalo da košta više od 300-400 dinara. Ne mora da znači da je Medijapan najbolje rešenje, navodim ga jer sam ga ja koristio.

Pleksiglas sam nabavio u jednoj firmi u Zemunu. Izašao me je 200 dinara, čak su mi i obradili ivice, zašta su u drugoj firmi hteli da naplate dodatno.
Lokacija: Marije Bursać 21e, Beograd, Zemun
Telefon: 011 316 4162

Osnovni razlog zašto sam koristio pleksiglas je to što sam planirao da napravim urez u drvetu i da ispod stavim poster. Ukoliko ne želite poster (sliku), onda je kupovina pleksiglasa nepotrebna. Debljina, koju sam ja odabrao, je 3mm. Mislim da bi i 2mm radilo posao, ali sam se ja odlučio ipak za 3mm.

Alat ne preporučujem da kupujete. Za ovo što sam ja radio potrebna je bušilica, burgija veličine 30mm za tastere, i za obradu drveta sam koristio frezer, pomoću kog smo napravili usek za pleksiglas. Sve je to jako skupo. Bolje nađite nekog ko će vam to odraditi za 20€ sa sve materijalom i urezom, nego da plaćate alat.

Dimenzije mog kućišta za stick su sledeće.
Gornja i donja ploča: 400x250mm
Visina: 55mm
Nisam pravio nikakva dodatna ojačanja unutar kućišta. Drvo je izdržalo pritisak od 110 kilograma bez ikakvih problema.

1.1 Elektornika

Delovi


Možda i najteži deo posla je odabir prave elektronike. Već sam pisao u Street fighter 4 temi, ali ponoviću se i ovde. Jako je bitno da se odabere prava elektronika. Ne bi bilo loše da što više tastera imaju istu masu, jer će se tako prevezivanje lakše odraditi. Biće vam potrebno manje žica (a boga mi i živaca). Pored toga „gužva“ unutar kućišta sticka će biti daleko manja. Još jedna jako bitna stvar je da Sanwa Džojstik ima zajedničku masu za sve direkcione mikroprekidače. Ukoliko budete koristili elektroniku koja nema zajedničku masu za direkcione tastere moraćete da modujete džojstik. Detaljnije objašnjenje imate na ovom video snimku www.youtube.com/watch?v=ZqHKe_donUY

Koliko sam ja video, Playstation 1 Joystick ima najbolju elektroniku jer zajednička masa povezuje veliki broj tastera. Možda je on i najbolje rešenje. Jedini problem može biti to što je on namenjen Playstation platformi i nema USB, već PS priključak. Onda je neophodno kupiti PS to USB adapter koji košta dodatnih 500-600 dinara.

Od ostatka elektronike još samo treba nabaviti lemilicu, pištolj za plastiku, kalaj, kablove, buksne i spojnice. Za kablove preporučujem tanje varijante, kako bi zauzimali što manje mesta u kućištu. Ja sam iskoristio kabl od starog playstation džojstika. Oni služe samo da bi pravili spojeve, i rade sa jako malim naponima, tako da nije neophodno uzimati debele kablove.

Dalje Nazad